lørdag 2. februar 2008

Mobben

Mobben har vært nyttig for makthaverne siden Romerrikets dager, i hvert fall så lenge. Keiseren mobiliserte dem når han trengte å ta hånd om kritikere og motstandere. Han pisket opp stemningen mot systemkritikere og fiender, og Mobben ble et brølende udyr i maktens tjeneste.

Heksebrenninger og andre sanksjonerte henrettelser har alltid vært en folkeforlystelse, et spektakulært skuespill der folkemengden skriker på blod, og dermed kan makthaverne hevde med styrke at de utfører folkets vilje. De som er annerledes, de uvanlige og de som blir sett på som skrudd i forhold til gjennomsnittet blir ofret på demokratiets alter.

Media, den fjerde, støttende statsmakt er som vanlig et utmerket redskap i så måte. De, som Mobben og diverse andre undertrykkende metoder brukt mot sanne kritiske røster er en nødvendig komponent i et moderne diktatur.

I dag finnes Roma mange steder, og er bortimot et konstant nærvær i det moderne samfunnet. Alle veier fører til Roma. Keisernes Evige By er midt i blant oss.

2 kommentarer:

  1. Du har helt rett. Dette samfunnet er rimelig langt fra fritt.

    Leste litt rundt bloggen din og så bla. at du bor i København. Jeg bodde der selv høsten 2006, og fikk min dose juling og gass fra panserne.
    Hvordan går det der nede nå, jeg venter stadig i spenning på at KBH kommune skal innfri løftene sine om å skaffe et nytt hus.
    Vet du noe mer?

    SvarSlett
  2. Det er det samme gamle. De lover og lyver, og gjør knapt annet.

    Huset er heller ikke saken, ikke egentlig, bare enda en avledning fra det diktaturet vi lever i.

    Vi blir nærmest trakassert daglig, bare vi går utenfor døren, og de kommer også på besøk ganske så ofte. De har oss alle i arkivet og kjenner også vanene våre. Vi gir både blaffen og ikke. La dem leke. De bare heller bensin på vår ild.

    SvarSlett