søndag 20. mai 2007

Mange alen av samme stykke


Jeg har fulgt med i politivoldsdebatten i Norge i det siste, om politimannen Trond Volden og tre andre som drepte eller/og medvirket til drapet på Eugene Eijke Obiora. I den forbindelse har jeg også definitivt fått med meg uttalelsene fra lederen i Politiets Fellesforbund Arne Johannesen. Toppen på mange uhyrlige uttalelser fra hans side er at Trond Volden og de tre andre «gjorde en god jobb».

Når altså Arne, politiets fremste tillitsmann mener at mord er en vel utført jobb, så bør langt flere reagere enn de relativt få som faktisk gjør det. Da bør de innse at saken har et langt videre perspektiv. De burde ha innsett det uansett, men i hvert fall etter en slik tvers igjennom avslørende uttalelse.

La meg presentere dere for hans Danske motstykke, polititalsmann Fleming Steen Munch. Fleming er også ofte i media, blant annet etter rivningen av Ungdomshuset tidligere i år. Under en demonstrasjon 18. mai der en politimann tok kvelertak på en demonstrant i lang tid, og høylydte røster protesterer på en slik brutal oppførsel hakker Fleming med nebbet igjen. Det morsomme her er at en fotograf fra Politiken var til stede og tok flere avslørende bilder, men Fleming ønsker ikke å kommentere bildene. Han ønsker ikke engang å få dem tilsendt, men kommer med den samme brutale svadaen som Johannesen og andre tilsvarende politipropagandister kommer med over hele verden. Stort sett dikter han, som hans like alltid gjør. Demonstrantene var de brutale. Demonstrantene besitter molotovcoctails og gud vet hva. Han trekker seg noe etter at Politikens folk har gitt han en grundig beskrivelse av hva talløse vitner sier, men han holder fast ved viktigste: Politimenn bør ta i bruk brutale midler for å holde kontroll på «bermen».

I USA nektet politiet i New York å holde vakt under konsertene til Bruce Springsteen etter at han skrev og fremførte sin sang American Skin.

Så dette er verdensomspennende. Det er slett ikke noen få unntak. Politiet er slik. Slik er politifolk. Noen skjønner rett og slett ikke dette. Selv Don Martin i Samvirkelaget sier at han ønsker politi. Dette er dessverre en svært vanlig oppfatning. Delen av befolkningen i et gitt land, både i Norge og Danmark og de fleste andre steder, som har tillit til politiet ligger stabilt på i underkant av nitti prosent. Det er den yrkesgruppen som ligger suverent høyest på slike målinger. Folk flest kjøper propagandaen. De sluker den rått, uten at de engang prøver å tenke bortenfor sin hverdag og sine egne, forutinntatte oppfatninger om hvordan verden er og bør være.

Politistyrker generelt var Gestapo lenge før de ble kalt Gestapo.

3 kommentarer:

 1. Vel, politi må vi nok. Men det er dessverre en del tvilsomme holdninger blant mange politimenn, særlig angående "bermen" og "svartinger". I tillegg er det selvsagt noen som rett og slett ikke er smarte nok til å være politimenn, de burde blitt søppeltømmere i stedet.

  SvarSlett
 2. Hvorfor må vi ha politi, "ano"? Er det noen universell lov om dette? Det er faktisk en relativ ny oppfinnelse. Skjønner du ikke hvilket redskap de er for makten?

  Dette er ikke et område hvor det er noen få råtne egg, men ett hvor hele kurven er råtten i utgangspunktet. Noe som uroer meg mest i denne saken og mange andre er hvordan selv radikale mennesker kjøper maktens argumenter.

  Hvorfor er du anonym, foresten? Våger du ikke stå fram med synspunktene dine?

  SvarSlett
 3. Politi må vi nok ha Amos. Men jeg er enig at vi kanskje må gjøre noe med opplæring av politimenn og organisering av etaten, Obiora-saken viser at "there is something rotten...".

  La de håpløse bli tømmerhoggere eller søppeltømmere, der gjør de mindre skade. Det er faktisk et tillitsverv å forvalte samfunnets eneste lovlige voldsmakt, kanskje på tide at noen viser seg tilliten verdig?

  SvarSlett